142 de intervenții pentru pompierii militari clujeni în perioada 08-10 noiembrie 2024

Asistăm la o creștere a incendiilor de locuință, motiv pentru care tragem un semnal de alarmă asupra măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a desfășurat 142 de misiuni în perioada 08-10 noiembrie 2024. Dintre acestea, 21 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat nu mai puțin de 121 de cazuri medicale.  

Din păcate, asistăm la o creștere a incendiilor produse la locuințe, din cauza coșurilor de fum necurățate sau izolate necorespunzător. Spre exemplu, pompierii de la Detașamentul Huedin au desfășurat sâmbătă, 09 noiembrie 2024, o intervenție pentru stingerea unui astfel de incendiu în comuna Poieni. 

Suprafața afectată a fost de aproximativ 12 metri pătrați, iar la fața locului a acționat un echipaj cu o autospecială cu apă și spumă. În urma acestui eveniment nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, incendiul izbucnind, cel mai probabil, din cauza hornului necurățat și izolat necorespunzător.

Tot sâmbătă, pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la o casă din localitatea Stoiana, comuna Cornești. Flăcările au produs pagube în interiorul casei, dar și la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, însă incendiul a izbucnit, cel mai probabil, tot din cauza unui horn izolat necorespunzător.

În aceste condiții, tragem un semnal de alarmă asupra importanței verificării coșurilor de fum și a respectării următoarelor recomandări:

* Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic de persoane specializate şi autorizate;
* În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
* Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
* La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
* Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
* În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de la soba se protejează cu materiale incombustibile;
* Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibili se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
* Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil la numărul de urgențe 112. Toate măsurile preventive sunt disponibile pe platforma https://fiipregatit.ro/, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Compartimentul Informare și Relații Publice