150 de intervenții pentru pompierii militari clujeni în perioada 06-08 decembrie 2024

Buletin informativ cu misiunile salvatorilor din acest weekend.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a desfășurat 150 de misiuni în perioada 06-08 decembrie 2024. Dintre acestea, 31 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat nu mai puțin de 119 de cazuri medicale.  

Printre cele mai importante solicitări, amintim intervenția desfășurată la un accident rutier petrecut sâmbătă, 07 decembrie, în comuna Feleacu. La fața locului au intervenit două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, precum și o ambulanță SMURD. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire au rezultat numai pagube materiale.

În schimb, pompierii de la Detașamentul Turda au intervenit duminică, 08 decembrie, la un accident rutier petrecut pe strada Castanilor din municipiul Turda. Forțele noastre au găsit la fața locului un autoturism care a avariat o țeavă de gaz. Astfel, pompierii au asigurat măsurile specifice până la sosirea companiei de gaz. În urma acestui eveniment nu au existat victime.

Tot duminică, pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au stins un incendiu care s-a manifestat la hornul unei case din localitatea Bica, comuna Mănăstireni. La misiune au luat parte două echipaje, care au încadrat două autospeciale cu apă și spumă. 

Se apropie sărbătorile de iarnă, așa că este important să prevenim evenimentele nedorite. Tocmai de aceea, tragem un semnal de alarmă asupra importanței verificării coșurilor de fum, îndemnând populația să respecte următoarele măsuri:

1.    Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate;
2.    În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe exterior şi este indicat să fie date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere;
3.    Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu mai multe coturi, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
4.    Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
5.    La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
6.    Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
7.    Pardoseala din dreptul uşiţei de la soba se protejează cu materiale incombustibile.

Toate măsurile sunt disponibile pe platforma https://fiipregatit.ro/, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Compartimentul Informare și Relații Publice