Incendiile la locuințe, în creștere față de 2023. Vă îndemnăm să verificați cu atenție casele și coșurile de fum!

Pompierii clujeni vă propun o serie de recomandări pentru a preveni situațiile de urgență!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj trage un nou semnal de alarmă în ceea ce privește incendiile produse la casele de locuit. Din păcate, asistăm la o creștere a numărului de intervenții pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit în incinta locuințelor. 

Cu alte cuvinte, echipajele de pompieri ale ISU Cluj au desfășurat de la 1 ianuarie 2024 și până în această săptămână nu mai puțin de 3.443 de intervenții. 

Dintre acestea, peste o mie au fost solicitări pentru stingerea incendiilor, cu o creștere de 67% față de perioada similară a anului trecut. În medie, se înregistrează în jur de 4 solicitări pentru stingerea unui incendiu în fiecare zi. 
Cele mai multe incendii au loc în mediul rural, cu un procent de 65% și afectează, de regulă, casele de locuit. De asemenea, la aproximativ 90 de incendii, cauza probabilă de izbucnire a fost o sursă de încălzire defectă, deteriorată, neprotejată termic sau amplasată necorespunzător față de materialele combustibile. 

În plus, aceste incendii de locuințe nu produc doar pagube materiale, ci pot duce și la pierderi de vieți omenești. 2 persoane și-au pierdut viața anul acesta în urma incendiilor la locuințe, produse din cauza surselor de încălzire. 

Așadar, vă îndemnăm să verificaţi cu grijă sobele/șemineele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.

-    curăţaţi canalele şi coşurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.
-     nu introduceţi în sobă/șeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele/șemineele.
-    nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, în încăperi unde sunt în funcţiune astfel
-    de mijloace de încălzire.

Numeroase incendii sau chiar explozii incendii sunt produse de instalarea defectuoasă şi/sau exploatarea necorespunzătoare a centralelor termice cu combustibil gazos. Pentru înlăturarea acestora, trebuie luate următoarele măsuri:

-    montarea centralelor se va efectua numai de către personal autorizat.
-    verificarea periodică a etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil gazos.
-    folosirea regulatoarelor de presiune în perfectă stare de funcţionare.
-    suspendarea utilizării centralelor termice la apariţia avariilor sau a oricăror altor defecţiuni şi solicitarea intervenţiei persoanelor autorizate pentru înlăturarea deficienţelor apărute.
Pentru mijloacele de încălzire locale sau centrale, care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:

-    verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil.
-    interzicerea supraalimentării cu combustibil.
-    alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare.
-    curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi a duzelor de pulverizare.

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:

-    nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.
-    nu suprasolicitaţi circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora.
-    nu utilizaţi mijloace electrice de încălzire locală improvizate.
-    supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi deconectaţi-le în cazul în care apar defecţiuni sau părăsiţi încăperea respectivă.

Toate recomandările care ne pot ține în siguranță în timpul sezonului rece sunt disponibile și pe platforma www.fiipregatit.ro.

Compartimentul Informare și Relații Publice