Misiunile pompierilor militari clujeni în perioada 10-12.01.2025
Buletin informativ cu misiunile salvatorilor clujeni în weekend-ul trecut
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a desfășurat 216 misiuni în perioada 10-12 ianuarie 2025. Dintre acestea, 30 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat nu mai puțin de 186 de cazuri medicale.
Printre cele mai importante solicitări, amintim intervenția din noaptea de vineri spre sâmbătă, 11 ianuarie 2025, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă în localitatea Mica. Apelul de urgență a venit în jurul orei 02.50, iar la fața locului s-au deplasat două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă. Incendiul s-a manifestat la o anexă gospodărească și parțial la acoperișul unei case de locuit, fiind stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, incendiul izbucnind cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu.
Tot sâmbătă, 11 ianuarie 2025, pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, între localitățile Poieni și Ciucea. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autotren răsturnat, respectiv un autoturism avariat. Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar patru bărbați au fost evaluați de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean. În cele din urmă, cu toții au refuzat transportul la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.
În final, salvatorii clujeni reamintesc măsurile care trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
RENUNȚAȚI LA IMPROVIZAŢII!
• Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii.
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea.
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului.
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
• Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent.
• Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză.
• Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!
• Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi.
• Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile.
• Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
• Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
Toate măsurile sunt disponibile pe platforma https://fiipregatit.ro/, precum și pe aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.
Compartimentul Informare și Relații Publice